TURMEPA 8. Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi’nde çocuklar “Suyun Yolculuğu”na çıkıyor

TURMEPA’nın 2011 yılından bu yana devam eden ve bugüne kadar yaklaşık 16 bin öğrenciyi ağırlayan Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi, sekizinci kez kapılarını açtı. 7 Haziran’da dernek genel merkezinde gerçekleşen açılış etkinliğinde çocuklar, “Suyun Yolculuğu”na çıktı, denizlerin önemini eğlenerek öğrendi. Clariant Türkiye ana sponsorluğunda ve Canbaz Denizcilik / Io’s desteğiyle hayata geçirilen sergi, Haziran - Ekim ayları arasında çocukları ağırlayacak.

Türkiye’nin ilk Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi, sekizinci kez ziyarete açıldı. TURMEPA Genel Merkezi’nde gerçekleşen açılış etkinliğine Kadıköy Göztepe 29 Ekim İlkokulu ve Gebze Sultan Ayhan İlkokulu ile serginin bu yılki ana sponsoru olan Clariant Türkiye çalışanlarının çocuklarından oluşan toplam 50 öğrenci katıldı.
Etkinlikte konuşan TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Mine Göknar, “Bu yıl 8. kez düzenlediğimiz Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi’nde, her yıl binlerce çocuğu ağırlıyoruz ve denizlerimizi koruma bilincini kazandırmaya çalışıyoruz. Amacımız, aldığımız iki nefesten birini sağlayan denizlerimize sahip çıkacak nesiller oluşmasına katkıda bulunmak. Sergi ve eğitim atölyemiz Ekim ayına kadar tüm çocuklarımızın ziyaretine açık olacak.” dedi.
Clariant Kurumsal Sürdürülebilirlik Birimi Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Fatih Tantekin ise şöyle konuştu: “Sürdürülebilir faaliyet ve geliştirme çalışmalarını tüm ürün ve hizmetlerine uygulamayı hedefleyen bir şirket olarak TURMEPA ile işbirliği yapmak bizim için çok anlamlı ve mutluluk verici. Derneğin denizlerimizin temizliğiyle ilgili yürüttüğü çalışmaları, özellikle çocukların ve gençlerin çevre bilinçlerinin arttırılmasına yönelik sağladığı eğitimleri uzun yıllardır takdirle izliyoruz. Tüm dünyada sadece sürdürülebilirlik performansı ile öne çıkan firmaların listelendiği Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yıllardır ön sıralarda yer alan bir şirket olarak sürdürülebilirliğe yatırımı çok önemsiyoruz. TURMEPA gibi paydaşlarımızla farklı platformlarda karbon ayak izi, iklim değişikliği, atıkların azaltılması ve geri kazanımı gibi konularda işbirliği yaparak sürdürülebilir kalkınmaya destek olmaya devam edeceğiz.”

Her yaz farklı bir temayla yaklaşık 2 bin öğrenciye ev sahipliği yapan TURMEPA Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi, sekizinci yılında “Suyun Yolculuğu” temasıyla ziyaretçilerinin karşısına çıkıyor. Sergi ve atölye kapsamında bu yaz çocuklar, “su döngüsü”, “dünyadaki su kaynakları”, “suyun önemi” ve “su kirliliği” konularında bilinçlendiriliyor. Çocuklar aldıkları eğitim sonrasında dernek bahçesinde bulunan ve yüzlerce öğrencinin ilgi odağı haline gelen etkileşimli harita panosundaki ikonları tamamlayarak kirli su ve temiz su arasındaki farkları oyunlar eşliğinde eğlenerek öğreniyor ve aldıkları bilgileri pekiştirme fırsatı buluyor.
Böylece çocuklar, hem Türkiye’nin ilk Sualtı Atık Sergisi’ni ziyaret ederek denizden çıkan nesneleri inceleme imkanı buluyor hem de bu sayede deniz temizliğinin önemini daha iyi kavramış oluyor.
Sergi, TURMEPA’nın farklı yıllarda deniz dibi temizliği etkinliklerinde denizden çıkardığı atıklardan oluşuyor. Sergide yer alan ve öğrenim malzemesine dönüştürülen atıklar ise şöyle; kişisel eşyalar, elektronik eşyalar, mutfak araç gereçleri, şişeler, plastikler vb. maddeler.

90 dakika süren ücretsiz etkinliğe 6 - 12 yaş aralığında en az 10, en fazla 40 kişiden oluşan gruplarla hafta içi 10.00 - 11.30 veya 14.30 - 16.00 saatlerinde önceden rezervasyon ile katılmak mümkün. Eğitim talebi için: egitim@turmepa.org.tr

8. Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi Clariant Türkiye ana sponsorluğunda ve Canbaz Denizcilik / Io’s desteğiyle hayata geçirildi.

TURMEPA Sualtı Atık Sergisi Hakkında

2011 yılında kapılarını açan Türkiye’nin İlk Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi; çocukların, genç ve yetişkinlerin, denizlerde kirliliğe neden olan atıkları gözlemlemesini ve kirliliğin deniz yaşamına etkileri konusunda farkındalığın artmasını sağlamaktadır. Denizden çıkarılan atıklarla oluşturulan sergi, ülkemizde yaşanılan ve çoğumuzun farkında olmadığı büyük bir çevre felaketinin boyutlarını gözler önüne sermektedir. Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi’ni gezen binlerce çocuk, eğlenerek hem denizdeki doğal yaşam hakkında bilgi edinmekte hem de denizlerimizin neden korunması gerektiğini kavramaktadır. Sergide; şişelerden plastiklere, elektronik eşyalardan giysilere, mutfak gereçlerinden bisiklet ve hatta çocuk arabasına kadar onlarca atık sergilenmektedir. Her sene yenilenen temasıyla binlerce ziyaretçinin ilgi odağı olan sergi, güncel çevre sorunları hakkında katılımcı çocukları bilgilendirmektedir.

Serginin Amacı:

- Ülkemizin geleceği çocuklarımızda bugünden denizlerin ve kıyıların korunması ve önemi konusunda farkındalık yaratmak ve kıyıların kirlenmesini önlemek,
- Çocuklara deniz sevgisi kazandırmak, denizin yaşayan bir organizma olduğu konusunda onları uyarmak,
- Tüm katılımcıları, nesli tükenen balık türleri, balıkçılık ve doğru avlanma hakkında bilgilendirmek,
- Yaz okulu kapsamında imkânları kısıtlı çocukların daha eğlenceli bir yaz dönemi geçirmelerine fırsat tanımak,
- Gençlerin denizlere karşı duyarlı, aktif, sorumlu yurttaşlar olmasına katkı sağlamak.

TURMEPA Hakkında

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek, gelecek kuşaklara temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla başlatılmış bir sivil toplum hareketidir. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı TURMEPA, 1994 yılında kurulmuştur. Yürüttüğü çalışmalarla kısa sürede, Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir. Hopa’dan İskenderun’a kadar (adalar dahil) 8.333 km’lik kıyı şeridinde şube ve gönüllü ordusuyla Türkiye’nin denizlerini yaşatma çabasını sürdürmektedir. TURMEPA, Bakanlar Kurulu’nca 19.06.2000 tarihinde alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etmiştir. 1995 yılında yayınladığı “Denizleri Koruma Deklerasyonu” ile Birleşmiş Milletler Çevre Programı, International Maritime Organization (IMO-Uluslararası Denizcilik Örgütü), The Club of Rome (ICS-Roma Kulübü) ve International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN-Dünya Korunma Birliği) gibi
organizasyonların uluslararası platformlarda desteklerini alan TURMEPA aynı zamanda, 2011 yılında uluslararası platformda Çevre Yönetim Sistemi belgesi olarak bilinen ISO 14001 belgesini almaya da hak kazanmıştır.

Clariant Hakkında

Dünyanın önde gelen özel kimyasal maddeler üreticisi Clariant, İsviçre’nin Basel kenti yakınlarındaki Muttenz’de yer almaktadır. 2017 yılsonu itibariyle 18.135 kişiye istihdam sağlayan Clariant, 2017 mali yılında, devam eden faaliyetlerinden 6.377 milyar CHF satış kaydetmiştir. Şirket, Bakım Kimyasalları, Kataliz & Enerji, Doğal Kaynaklar, Plastik & Kaplama olarak dört ana alanda faaliyet göstermektedir. Clariant’ın kurumsal stratejisi beş ilkeye dayalıdır: Karlılığın arttırılması, portföyün yeniden konumlandırılması, sürdürülebilirlikle değer katma, inovasyon ve Ar-Ge’nin canlandırılması ve büyümenin arttırılması.

Canbaz Denizcilik Hakkında

Denizlerimize olan bağlılık ve aşk  parolası ile   80lerin başında  inşaat faaliyetlerine devam eden Behçet Canbaz ve oğulları Salih Canbaz, Nazmi Canbaz ve Turan Canbaz tarafından  kuruldu. Grup 7 yaş ortalamasına sahip  7 adet modern çevreci ve  düşük karbon salınımlı dökme yük gemisi  işletmeciliği faaliyetlerini, yönetim kurulundan gemi  makine dairesine  kadar bir aile  kültürü  ile dinamik, gelişimci, stratejik bir yönetim yapısına   sahip olarak sürdürmektedir.

Io’s Hakkında

Uluslararası Denizcilik, Lojistik ve Taşımacılık sektöründe müşterilerine yenilikçi, kalıcı, güvenilir ve profesyonel hizmet vererek çözüm üretmek hedefi ile İstanbul ‘da 2014 yılında kurulmuş olup; pek çok Gemi kiralama, Gemi satış brokerliği, kruvazer gemi projelendirme ve danışma faaliyetlerini başarıyla yürütmenin ve Türk Denizciliğinin geliştirilmesi ve dünya ülkelerinde de tanınması ile ilgili platformlarda aktif ve lider rol almanın ve müşterilerine çözüm ortaklığı mantığı ile yaklaşma politikasının gururunu taşımaktadır.